En miljon per minut
Att bopriserna i Stockholms innerstad är av det högre slaget medan det blir billigare att köpa bostad ju längre utanför de centrala delarna av huvudstaden man kommer är givetvis inte särskilt konstigt. Att varje kilometer kan räknas i så mycket som flera hundratusen kronor upp till en miljon är dock kanske mer förvånande.
Det är framför allt avståndet till centrum som avgör prisbilden och det är framför allt pendlingsavståndet med tunnelbanan som är dimensionerande. Faktum är att en bostadsspekulant kan spara en miljon eller mer vid bostadsköpet bara genom att lägga ett par minuter extra på pendlingen.
Några typexempel på prisskillnaderna
Östermalmstorg är den överlägset dyraste stadsdelen i centrala Stockholm. Om vi liknar bopriserna i Stockholm med en darttavla utgör denna stadsdel verkligen bulls-eye. Strax utanför mitten av tavlan finner vi ett antal områden med ett ganska homogent prisläge. De har det gemensamt att de ligger inom ett pendlingsavstånd på 4-5 minuter från T-centralen. Några exempel är områdena vid stationerna Hötorget, Odenplan, Slussen, Mariatorget, Tekniska Högskolan och Hornstull.
Så fort pendlingsavståndet överstiger fem minuter sjunker också bopriserna. På vissa fall är skillnaden mycket stor. Visserligen kan det finnas även andra aspekter som avgör prisbilden, såsom exempelvis boendemiljön, tillgänglighet till andra kommunikationer, närhet till vatten och så vidare, men pendlingsavståndet är det primära.
Ett typexempel är den stora skillnaden i prisnivå på bostäder på Liljeholmen jämfört med Hornstull. På Liljeholmen är priserna i genomsnitt omkring 35% lägre än vid Hornstull. Skillnaden i pendlingsavstånd? Ett par minuter.
Ett annat typexempel är förhållandet mellan Skanstull och Gullmarsplan. Avståndet mellan stationerna är mycket blygsamt i både pendlingstid och faktiskt avstånd i meter, men det är betydligt billigare att köpa bostad i området kring Gullmarsplan.
Är du beredd att betala extra för status
Att prisbilden ser så olika ut på olika platser som är geografiskt mycket nära belägna handlar till stor del om status. Att bo ”inne” i Stockholm är betydligt mer statusfyllt än att bo utanför stadens absoluta centrum. Denna status kommer dock med en mycket stor extra kostnad. Att betala 30-35% extra för att köpa ett boende som redan är högt värderat efter de senaste årens kraftiga prisökningar kan innebära en mycket hög prislapp. Det innebär också att handpenningen och kontantinsatsen blir av det större slaget.
Exempel: I november 2016 var kvadratmeterpriset vid Hornstull i genomsnitt 89 200 kr/kvm. På Liljeholmen var priset 64 700 kr/kvm. För en bostadsrätt med tre rum och ett mått på 60 kvadratmeter skulle priserna alltså se ut enligt följande.
Hornstull: cirka 5,35 miljoner
Liljeholmen: cirka 3,9 miljoner
Skillnaden är alltså närmare 1,5 miljon kronor i köpeskilling och 225 000 kr extra i kontantinsats. För den som söker en bostad i Stockholm är det kanske en bättre idé att sitta några minuter extra på pendeltåget?
Källa: Hemnet (Notera att uppgifterna presenterades i november 2016. De torde emellertid fortfarande vara högst aktuella även nu i september 2017).