Zmarta lån

Bolån är en mycket bra affär för storbankerna. Det är kanske inte så överraskande, men de summor bankerna tjänar är snudd på häpnadsväckande. Bara under det första kvartalet 2017 tjänade storbankerna omkring 30 miljarder kronor på räntebetalningar, framför allt för bolån. Detta följer av de senaste rapporterna från SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank.

30 miljarder i räntenetto

De fyra största svenska bankerna gör rekordvinster kvartal efter kvartal och det är lån för finansiering av bostadsköp som ger de största intäkterna. Privatlån, företagslån, vanliga banktjänster, med mera, står för en allt mindre del av bankernas intäkter. Att bolånen är så centrala för bankernas intjäning beror för det första givetvis på att det är så stora belopp i omlopp. För det andra är bankernas marginal jämfört med riksbankens reporänta rekordstor.

Siffran 30 miljarder anger bankernas så kallade räntonetto. För att få fram detta utgår man ifrån vad bankerna tar in i räntor på lån och subtraherar med vad bankerna betalar ut i ränta på sparkonton. Eftersom sparränta i princip inte erbjuds över huvud taget ”dopas” räntenettot bara av den anledningen.

Rekordlåg reporänta – inget problem för banken

Att riksdagens styrränta, reporäntan, är rekordlåg är inget som behöver bekymra storbankerna. Det är snarare så att den rekordlåga räntan ger bankerna ytterligare utrymme att höja sina räntemarginaler. En stor majoritet av bolånekunderna tycker nämligen att bolåneräntor på ner mot 1,50% för rörlig tremånadersränta är alldeles utmärkt (det gäller kanske särskilt dem som har varit med om tider med räntor på över 10%). Ju nöjdare bolånekunder, desto mindre intresse har bankerna av att sänka räntan ytterligare.

Det är faktiskt så att den så kallade bolånemarginalen successivt har ökat de senaste åren, och särskilt efter att riksbanken sänkte reporäntan till 0% och därefter till minusnivåer. Finansinspektionen har mätt bolånemarginalen för de fyra största bankerna sedan 2002. Det första året var snittet för de fyra 0,91. Med de senaste rapportsiffrorna är snittet istället 1,72.

Läge att pruta

När nu både räntenettot och räntemarginalen är rekordhöga finns det utrymme för bolånekunder att pruta, och det rejält. Banken kommer alltid att tjäna stora pengar på ditt bolån, men det är väl synd att inte ta chansen att minska bankens vinst något?

Strategierna för hur du kan pruta på ett bolån är många, men ett enkelt tips är att ringa runt till olika bolåneföretag och begära in offerter. Med stor sannolikhet kommer någon att erbjuda en mer förmånlig ränta än den du har just nu. Med ett lite större bolån sett till kronor och ören har du tusenlappar att spara per år.